Kuchnia

Christmas cake

TORT MAKOWY Z KREMEM WANILIOWYM

SKŁADNIKI
CIASTO:
300 G MAKU
270 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
8 DUŻYCH JAJEK (ODDZIELIĆ ŻÓŁTKA I BIAŁKA)
3 ŁYŻKI KASZY MANNY
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1-2 ŁYŻECZKI ESENCJI MIGDAŁOWEJ
KREM WANILIOWY:
600 G SCHŁODZONEGO SERKA MASCARPONE,
300 ML SCHŁODZONEJ ŚMIETANY KREMÓWKI,
5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU (LUB WIĘCEJ, WG SMAKU)
CUKIER WANILIOWY LUB NASIONKA Z LASKI WANILII
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dzień wcześniej opłukać mak i zalać go wrzącą wodą - tak by go w pełni pokryła. Sparzony mak pozostawić na noc w wodzie. Następnego dnia mak odcisnąć, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach, tzw. makowego. Żółtka z cukrem utrzeć mikserem razem na jasną, puszystą masę. Dodać do nich mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Osobno ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 175ºC, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Wystudzone wyjąć z formy, pokroić na 3 blaty. Nasączyć i przełożyć kremem waniliowym. Krem waniliowy: kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię. Do osobnego naczynia wyłożyć serek mascarpone i dodawać do niego ubitą kremówkę, mieszając delikatnie szpatułką. Wychłodzić i przełożyć kremem nasączone ciasto. Przed krojeniem tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation